Voordeelauto

Burgerinitiatief

Voordeelauto

Je auto delen: ongemakkelijk, anderen in je auto, wat te doen bij schade? Dat valt allemaal erg mee. Vier Haarlemmers uit Noord hebben er vooral veel voordeel bij: het is beduidend goedkoper, minstens zo gemakkelijk als andere autodeelvormen en betrouwbaar verzekerd. Over schade kunnen ze nog niets zeggen; in die anderhalf jaar nog niet voorgekomen. De wederzijdse 'verdiensten' zijn heel aardig voor deze weinigrijders als je bedenkt dat een auto zonder rijden al snel zo'n €300 per maand kost. Een belangrijk element is de combinatie met een ander deelplatform voor momenten dat de deelauto bezet is. En in één zin wat wij ervoor nodig hadden: de juiste verzekering, een onderlinge leenovereenkomst, een whatsapp-groep en een spreadsheet.

==========================================================================================================================================

Sinds zomer 2015 delen onze vrienden B en F hun auto met mijn vrouw C en mij. Dit bevalt ons zo goed dat we andere Haarlemmers graag vertellen hoe simpel dat te regelen is. Bovendien is het voor beide partijen, lener én uitlener zo voordelig dat je het beter voordeelauto dan deelauto kunt noemen. Als je er nog meer over wilt weten, kunnen medewerkers van de Groene Mug je vragen beantwoorden of aan ons doorspelen.

Stap 0: aanleiding

C & P rijden afgezien van vakanties elk jaar wat meer en vinden dat bij Greenwheels wat prijzig worden. Nadeel daar is dat je elk uur - hoe bescheiden ook - huur betaalt. Dat tikt aan. P heeft F (B rijdt nog niet) overgehaald hun auto op Snappcar te zetten. Dat werkt, maar geeft elke keer afhandeling én bemiddelkosten. Zullen we onderling wat regelen? Dan staat een gedegen verzekering voorop.

Stap 1: verzekering en contract

De meeste autoverzekeringen staan delen toe. F heeft de verzekering van de Toyota overgeheveld naar Centraal Beheer. Je moet dan ook lid worden van de vereniging Gedeeld Autogebruik, jaarlijks te vernieuwen voor €20 per berijder. Ook hebben de eigenaar F en de twee andere berijders C en P een leenovereenkomst ondertekend zoals aanbevolen door de vereniging (zie https://deelauto.nl/voorbeeldcontract/)

Stap 2: sleutels uitwisselen

Wij hebben de tweede autosleutel permanent in huis. Al die tijd is het één keer voorgekomen dat de eigenaar de zijne niet kon vinden en gelukkig bij ons terecht kon.

Stap 3: rijden ... maar

We vragen in onze whatsapp-groep of de auto vrij is. Dat weet je vaak heel snel. Lukt het - zelden -niet, dan wijken we uit naar Greenwheels. Aan begin en eind van de rit een whatsapp-fotootje van de kilometerstand en zonodig van de getankte benzine en soms melden we nog waar we de auto hebben geparkeerd. We wonen overigens op loop/fietsafstand van elkaar.

Stap 4: afrekenen

De eigenaar houdt de kilometers en benzine uit de whatsapp-groep bij en verzorgt aan het eind van de maand(en) de rekening.

Kosten, baten, vergelijking met Greenwheels

De eigenaars maken geen extra kosten. De administratie kost nog geen uur per maand. Zij berekenen een kilometerprijs van €0,21 per km. We verrekenen de benzine op basis van weekprijzen.

2015 - De 1375 km (in een half jaar) met de deelauto kostten €447; omgerekend incl. benzine €0,33 per kilometer. Dit tegenover €1060 voor 1960 Greenwheels-kilometers à €0,54 per km. Eigenaar B & F verdienden dit jaar aan het autodelen €288. Huurders C & P bespaarden tov Greenwheels een kleine €300*.

2016 - 3340 Deelautokilometers voor €1073 of €0,32 per kilometer. Greenwheels nog maar 990 km voor €518 ofwel €0,52 per km. Eigenaar B & F verdienden dit jaar aan het autodelen ruim €800**. Huurders C & P bespaarden tov Greenwheels een dikke €650*.

Greenwheels rekent 21% BTW, wat wij onderling niet hoeven (?).

* In de Greenwheelsprijzen zit een maandelijks lidmaatschap. Extra kilometers zullen bij Greenwheels in de praktijk iets minder duur zijn dan nu berekend. Andere kanttekening: het deelautogebruik is zo gemakkelijk dat het autogebruik gestimuleerd is en dus iets hogere autorij-uitgaven met zich meebrengt (soms wel weer ten koste van OV-uitgaven; niet nagerekend). De paar huurtjes bij Snappcar in beide jaren zijn niet meegerekend.

** Het is ons niet bekend of je deze inkomsten bij de belasting moet opgeven.

 

Contact
Contactpersoon: 
Peter Bouman
Telefoonnummer: 
06 4250 5049
Adres: 
Blekenbergstraat 6
2023 WH Haarlem