Voorbeeldwoning Erna Hollander

De bewoners, Erna, haar man en hun twee zoons zijn in 2000 weer in de prettige buurt gaan wonen waar Erna is opgegroeid. Eerst hebben ze het huis comfortabeler gemaakt door nieuwe kozijnen met HR glas te laten plaatsen. In 2004 is voor meer ruimte een extra verdieping op het huis gebouwd. Deze dakopbouw is geisoleerd volgens de minimumeisen van die tijd. Toen waren ze nog niet zo met energiebesparing bezig en achteraf hadden ze graag een nog betere isolatie gehad. Hun belangrijkste tip is dan ook: als je isoleert, doe het dan extra goed! En dan vooral voor een beter milieu en leefbare toekomst.


Door mee te doen aan een actie de gemeente hebben ze een EPA maatwerkadvies voor energiebesparing laten maken. Op basis daarvan zijn in 2007 de spouwmuren na-geisoleerd met glaswol door NUON, de vloer is vanuit de kruipruimte geisoleerd met thermoskussens en is het dak in oktober 2013 volgelegd met 10 zonnepanelen voor elektriciteit. Dat is hun favoriete maatregel: ze zijn nu 100% zelfvoorzienend in stroom! Dit is dankzij de 10 panelen en nog 2 zonnestroomdelen van de Energiecooperatie Noorderlicht! Op jaarbasis wekken ze sinds 2016 even veel groene Haarlemmerstroom op als ze verbruiken. De Energiecooperatie zorgt voor collectieve zonnestroomopwekking op grote daken van bedrijven en scholen in Haarlem-Noord voor buurtbewoners die geen geschikt dak hebben of die extra zonnestroom goed kunnen gebruiken. Erna is zelf een van de bezielende krachten van Noorderlicht.


Op het verlanglijstje staan nog infraroodfoto’s om de warmtelekken op te sporen en te weten waar nog extra kan worden geisoleerd. Hopelijk ook een elektrische warmtepomp als vervanging van de 16 jaar oude HR-ketel voor verwarming en warm water. Dan is er geen aardgas meer nodig. Ze koken al elektrisch op een inductiekookplaat en dat bevalt heel goed.


Isolatie


Vloerisolatie Tonzon thermoskussens hebben een warmteweerstand Rc 3,8 (hoger dan de wettelijke minimumeis Rc 3,5 voor nieuwbouw


Duurzame energie


  • Zonnepanelen (15 m2, 10 stuks, 2500 Wp sinds oktober 2013)
  • Lid energiecooperatie Noorderlicht: 2 zonnestroomdelen (ongeveer 2 zonnepanelen)
  • Groene stroom - eigen panelen en aandeel cooperatie 100% dekking
  • Groen gas (klimaatgecompenseerd) Greenchoice

Plannen voor maatregelen


  • Andere verwarming (warmtepomp?)
  • Vergroening voortuin: mooier, beter voor de natuur en minder wateroverlast
  • Gebruik hemelwater
  • Energieneutraal, van het gas af, nul-op-de-meter

Aanbevolen uitvoerende bedrijven en organisaties:


Details
Trefwoorden: 
Adres: 
Woning Erna Hollander & gezin
Mentawistraat
Haarlem
Documenten