Verslag EP 15 april 2014

De bijeenkomst vindt plaats bij Taetske thuis, in de Bosch en Hovenstraat 24 in Haarlem.


Aanwezig: Tineke en Jan Wischmeijer, Tammo, Liesbeth, Gerald, Erik, Jan Tjemme, Ary, Marijke, Taetske, Pieter en Maud


Na een heerlijke ijstraktatie van Pieter/Tante Saar, beginnen we met de powermeeting, waarbij iedereen 3 minuten krijgt om een korte toelichting te geven hoe hun huis energie-arm wordt gemaakt.


Taetske heeft problemen met de konvektor en kijkt naar infraroodverwarming. Mogelijk helpt het de thermostaat te verplaatsen – kan ook draadloos.Tammo heeft isolatie-voorlichting gegeven tijdens een Pecha Kucha bijeenkomst in Haarlem Noord. Hij plant de isolatie van vloer en keuken in de zomer. Koude pv panelen leveren meer op dan warme, dus wil hij een sedum dak onder zijn pv panelen. Consequenties voor belasting?


JT deelt een onderzoek naar groene daken van TU Delft en Arcadis.

Jan en Tineke onderzoeken de mogelijkheden van een lucht/water warmtepomp. De installateur adviseert Elga, een hybride die werkt met de cv ketel, terugverdientijd rond 3 tot 5 jaar. Ze willen ook een regenwatertank/grijswatersysteem. Om informatie in te winnen hebben ze recent de Renovatiebeurs bezocht, een platform voor duurzame vernieuwing in de bouw.


Liesbeth gaat nu de buurt ronselen voor duurzame initiatieven, ze sluit aan bij de Bakenesserbuurt en is op zoek naar informatie over energiecooperaties. Eerst gaat ze de animo peilen en organiseren. Haar eigen pv panelen leveren nu ongeveer 25% van haar stroomverbruik.Jan Tjemme roept mensen op hun pv opbrengsten te monitoren en die in de groep te delen.


Pieter is in principe klaar met de energiebesparing, wil eventueel nog een grijswatersysteem. Hij heeft recent een geluidsarme warmtepompdroger (ca 800 euro) aangeschaft. Hierdoor slijt het wasgoed minder snel. Hij tipt ons om dit soort producten via de outletstore van Bosch/Siemens aan te schaffen.

Hij heeft 2 vestigingen (Heemstede en Haarlem) met zakelijke aansluiting, dus terugverdientijd is niet van toepassing. Hij onderzoekt voor Haarlem de mogelijkheden van een warmtepomp in de grond, maar dit heeft veel voeten (leidingen) in de aarde!


Gerald klust nu met leemstuc, is wat lastig maar hij leert er veel van. Leemfinish werkt strakker af. Zijn pv panelen leverden in maart al meer dan zijn verbruik op.


Marijke woont in een monumentenpand aan de Hazepaterslaan en heeft al veel gedaan. Zij wil alleen de serre nog aanpakken en zoekt manieren om dit goed te doen. Ze krijgt de tip om naar Stolker renovatieglas te kijken.Ary installeert morgen nog 5 pv panelen, heeft er dan in totaal 10 stuks. Hij is ook bezigmet nieuw glas op de bovenverdieping, openslaande deuren.


Omdat Jan Tjemme eerst de schil van zijn huis wil dichten, werkt hij aan de isolatie van zijn erker, samen met Trees Konijn, bouwkundige. Wanneer de tekeningen klaar zijn, zou dit ook voor andere huizen met erkers gebruikt kunnen worden. Daarna wil hij verder met een warmtepomp. Hij maakt daarnaast ook rendementsberekeningen voor MilieuCentraal, deze staan op hun website en op verbeteruwhuis.nl.


Erik is bezig met een zoektocht naar financiering van de maatregelen, en kijkt nu naar voorbeelden van infraroodverwarming. Hij heeft net het boek over The Upcycle Society gelezen, en doet daar veel inspiratie uit op.


Maud heeft problemen met het installeren van de geleende Plugwise en Pieter biedt aan daarmee te helpen. Bij het monitoren bij Jan Tjemme blijkt dat de UPC box veel stroom verbruikt.


Bij de overige uitleenapparatuur zoals thermodetectors, blijkt de Black & Decker het makkelijkst, het gaat om de vergelijking/verschil. De intekenlijst voor de apparatuur staat op de Energiepioniers website. Meld je daar aan, als je interesse hebt!


Er wordt nog gesproken over ventilatie via de afzuigkap, daartoe zou je een ventilatiewisselklep moeten plaatsen die op luchtdrukverschil werkt. Laat even weten als je hier meer over wilt weten, dan zoeken we hier meer info over op!


Tip van JanTjemme:


Energiepioniers zijn met energieneutraal maken van bestaande woningen bezig en ontwikkelingen in de nieuwbouw kunnen vaak inspiratie bieden: zoals een al gerealiseerd ontwerp van de architect Renz Pijnenborgh voor een betaalbare energieneutrale, gezonde woning  voor minder dan €200.000 inclusief grond, de zgn. Brabantwoning.


Ook VIBA expo in Den Bosch besteedt aandacht aan de Brabantwoning en veel andere duurzaam bouwenoplossingen (ontwerp, energie en materialen).


Taetske kent iemand die als nieuwe energieleverancier aan de slag is, en die ons daar graag over wil vertellen. Zij zal hem uitnodigen.


Als volgende thema kunnen we ook Ernst van Tongeren, adviseur installaties, en Michiel v.d. Puijl, Alltherm installaties, uitnodigen.


Transition Town Haarlem bereidt een excursie voor naar eva-Lanxmeer, een wijk in Culemborg met voorbeelden van energiezuinig en gezond bouwen. Energiepioniers zijn van harte welkom, de datum is nog niet bekend.


De volgende bijeenkomst is op 20 mei, Tammo biedt aan deze op zijn kantoor te houden op de prachtige locatie van het Hodshon huis.


Meer info over de bijeenkomsten, zie de agenda op de website.