Oppervlaktetemperatuurmeters

Ik heb de afgelopen weken mogen spelen met de oppervlaktetemperatuurmeters ("laserguns") die Jan Tjemme uitleende. De ene was van Bosch (groen, circa 100 euro) de andere van Black en Decker.


Het Bosch apparaat houdt makkelijk vast. Je richt het op een punt, je drukt op de knop en op het oppervlakje worden allemaal rode puntjes (van een laser, lijkt het) getoond en op het display verschijnt de temperatuur. De waarde van de temperatuur is wel een beetje afhankelijk van de reflectie van het oppervlak waar je op richt een spiegel geeft een andere temperatuur aan dan een muur, ook als ze in het echt dezelfde temperatuur zouden hebben. Ik heb met dit apparaat diverse warmtelekken in mijn huis kunnen vinden.


http://www.bosch-do-it.de/media/media/garden/gardenmedia/leaflets/558995...


Het tweede apparaat, de Black en Decker, houdt ook makkelijk vast, en ik vond het iets gebruikersvriendelijker. Je stelt het in op een temperatuurverschil (0,5, 3 of 5 graden verschil). Als je het apparaat aanzet, moet je het eerst richten op een vlak waarmee je wilt vergelijken. Bijvoorbeeld je muur midden in de kamer. Daarna richt je de bundel elke keer op andere vlakken en als de temperatuur dan verschilt  (de waarde die je eerder instelde van 0,5, 3 of 5 graden) dan verandert de kleur van de bundel. Voorbeeld: je richt eerst op de muur van 18,5 graden en de display geeft (ongeveer, ik weet niet hoe precies dit apparaat is) 18,5 graden aan. Je hoeft daarna de knop niet meer in te drukken. Als je nu op een ander vlak richt, bijvoorbeeld de vloer in de buurt van de buitenmuur, dan kan de lichtbundel blauw worden als die 15,5 graden of kouder is (als je het verschil op 3 graden hebt ingesteld).


http://www.consumentenbond.nl/energie/black-decker-warmteverliesmeter/bl...


Tjonge, zo uitleggen is niet makkelijk, terwijl het in de praktijk wel handig was.


Ik vond het tweede apparaat handiger, want ik denk dat de absolute temperatuur eigenlijk niet zo interessant is, het gaat om de temperatuurverschillen. Maar ja, nu wordt het lente en kunnen de energiepioniers met dit soort apparaten minder uitrichten dan in het koude seizoen. Gaan de energiepioniers nu in zomerslaap?

Details
Trefwoorden: 

Reacties

Tammo bedankt voor deze bijdrage. Ben zelf bezig met een algemeen verhaal over mijn eigen huis en de dilemma's die ik daar nu in tegen kom. Wordt vervolgd.