Interview met duurzame Haarlemmer Ferry van der Peet

Door Maria Wakili, names de Groene Mug

Een houtrook fijnstof reductie tot wel 95% verbetert het milieu en boost de gezondheid!

Wist je dat na verkeer, de grootste uitstoot van fijnstof uit het stoken van hout komt? Daarnaast bevatten de verbrandingsgassen ook andere schadelijke stoffen. Terwijl het stoken van hout een natuurlijk en duurzaam imago heeft is dat eigenlijk niet altijd het geval.

Als oplossing om van aardgas over te stappen worden er steeds meer pelletkachels geïnstalleerd om huizen te verwarmen. Hierdoor stijgt de uitstoot van fijnstof wat vervolgens ook vaker in onze omgeving blijft hangen. Een oplossing voor de hoge uitstoot van fijnstof is te zien bij Haarlemmer Ferry van der Peet. Op zijn pelletkachel heeft hij een OekoTube fijnstoffilter gemonteerd. Dit filter wordt, net als zijn pelletkachels, door de Haarlemse firma Branie-Energy geimporteerd uit Zwitserland. Dit filter zorgt ervoor dat de houtrook uit je schoorsteen schoner wordt.

Wat is de reden dat je zo duurzaam leeft? Heb je enkel een economische reden voor de duurzame installaties of ook een ecologische reden?
Twintig jaar geleden hebben we ons huis gekocht. Toentertijd was het een bouwval en dus hebben we alles moeten renoveren. Voor de renovatie hebben we restauratiesubsidie gekregen. We zijn begonnen met de houten vloeren die in het huis lagen. Die waren niet goed meer. We kozen voor een geïsoleerde betonvloer waar we meteen een vloerverwarming in hebben gelegd. De muren liepen krom. Daar hebben we spouwmuren voor gemaakt waar je meteen je woning mee isoleert. De kozijnen waren dusdanig slecht dat er nieuwe kozijnen ingezet moesten worden en toen hebben we meteen gekozen voor dubbel glas. Dus eigenlijk was het meer uit praktische overwegingen omdat we toch al moesten verbouwen.  

Dus je deed het ook omdat het goed is voor je portemonnee?
Nou, het levert wel gewoon geld op. De enige stroomkosten die ik nu heb per maand is het vastrecht voor transport en levering wat ik betaal. Daar gaat bij de eindafrekening nog een heffingskorting van af- dat krijgt iedereen op zijn energienota - en daarmee krijgen we aan het eind van het jaar zelfs iets meer terug dan we vooruit betalen. Dus geen stroom en gaskosten.

Veel mensen vinden dit soort installaties erg duur en tijdrovend. Kreeg je voor al je installaties een subsidie?
Het kostte me wel veel tijd om het allemaal te installeren omdat ik het allemaal zelf heb gedaan. Maar qua aanschafkosten valt het erg mee, mensen denken daar altijd anders over. Maar ik doe de installatie zelf. Dan is het een ander verhaal. Voor de pelletkachel kreeg ik 560 euro subsidie, voor de cv-installatie €1400 en voor het boilervat van 300 liter kreeg ik €1100. Er zijn veel subsidiemogelijkheden.
*Kijk voor actuele mogelijkheden op Energiesubsidiewijzer.nl

Hoe werkt de fijnstoffilter die je zelf voor je schoorsteen gebruikt ?
Het fijnstoffilter dat ik heb gemonteerd is een OekoTube van de firma OekoSolve. De unit die in de fijnstoffilter zit genereert een spanning van 20.000 tot 30.000 Volt. De unit wordt op een elektrode gezet en hangt met het onderste deel in de schoorsteen. Daar stromen  alle gassen langs. De gassen worden geïoniseerd –elektrisch geladen- waardoor de fijnstofdeeltjes door het elektrische veld rond de elektrode tegen de wand uit elkaar worden gedrukt. Als het er iets tegen het filter aan vliegt maakt hij kortsluiting en is de statische spanning een moment weg. Zodra de blokkade is opgeheven doet hij het weer zonder dat je er zelf iets aan hoeft te doen.

En waar komt deze filter vandaan?
Het concept is ontstaan in Zwitserland door een drietal jonge ingenieurs. De burgemeester van hun stad had ze de opdracht gegeven om voor de kachels die ze ’s winters gebruiken een filter te maken omdat er door de verbranding een nevel in het dal bleef hangen. Het gebruikte principe is al langer bekend. De elektrostatische filter wordt al in veel chemische processen gebruikt. De ingenieurs hebben dat principe zo ver weten om te bouwen dat ze er een bruikbaar apparaat om fijnstof uit houtrook te halen van hebben ontworpen. Het filter kost trouwens 1650 euro en is te koop via de Haarlemse firma Branie-Energy.

Hoeveel schoner wordt de lucht met behulp van de fijnstoffilter?
Dat hangt van de bouw van schoorsteen af. Als het een dubbelwandige roestvrij stalen schoorsteenpijp is haal je er tot 95% van de fijnstof uit. Bij de stenen schoorsteen kom je tussen de 80% en 85%.

Mensen met een cv-installatie moeten veel stoken om hun huis te verwarmen. Dat betekent ook dat als er een mistbank hangt of als het windstil is je jezelf aan het vergiftigen bent omdat het in je omgeving blijft hangen. Een eenvoudige regel: als je de houtrook kan ruiken dan is de fijnstof er ook!

Ben je geïnteresseerd in hoe zo’n installatie eruit ziet en wat het jou kan opleveren? Vraag het aan de expert zelf! Ferry stelt tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute (zaterdag 4 en 11 november) voor alle Haarlemmers zijn huis in Haarlem Noord open. Neem ook een kijkje en doe inspiratie op! Aanmelden voor de Huizenroute kan via: https://duurzamehuizenroute.nl/bezoek-een-huis