Informatieavond Koningin Duurzaam

Gisterenavond, 1 november, was er een informatieavond voor de Koninginnebuurt en Bosch & Vaart buurt over aardgasvrij wonen. Onder de aanwezigen waren gemeente Haarlem, Huizenaanpak, de Wijkraad en de werkgroep Koningin Duurzaam. Zelfs initiatiefnemers uit de omliggende buurt  kwamen langs om te horen hoe de Koninginnebuurt en Bosch & Vaart buurt het aanpakt en gaat aanpakken. Dat de buurt een enthousiaste wijk is, is duidelijk. Vijf jaar geleden hebben zij al duurzame activiteiten met de wijk ondernomen. Zij maakten een warmtescan om te kijken welke woningen goed geïsoleerd waren en welke woningen ‘energie lekten’. Nu ligt er de uitdaging: de wijk aardgasvrij maken. Hoogste tijd voor een doorstart.


Vanuit de gemeente is er vertelt wat de aanpak is en hoever zij hier in is. De aanpak wordt eerst onderzocht, samen met de TU Delft en de routekaart, daarna komt maatwerk per buurt. Samen met bewoners gaat de gemeente in overleg om de geschikte oplossing te vinden. Voor nu kan er nog geen oplossing aan de bewoners gepresenteerd worden. Wel weten we dat huizen gemiddeld voor 30% moeten isoleren en dat we voor oude, grote woningen gedegen advies moeten opnemen. Er komen ook een aantal warmtenetten in de buurt. De Koninginnenbuurt is de laatste buurt die aan de beurt is met een warmtenet. Er wordt begonnen in Schalkwijk want hier liggen de meeste kansen.  


Ook Marijke Gantvoort was aanwezig. Haar advies is om te starten met het isoleren van je eigen woning. Voor grote woningen is het lastig, dus goed advies is cruciaal. Als tip gaf zij de bewoners mee om een slimme meter te instaleren. Deze meter geeft snel inzicht in wat je kunt besparen. Daarnaast heeft Sjoerd Andela vertelt over zijn aanpak en ervaringen. Hij is met zijn woning van het gas af en klimaatneutraal. Aankomende winter dé test of zijn woning ook echt klimaatneutraal is. Sjoerd heeft 17 zonnepanelen op zijn dak en liet zien hoe zijn huis er nu uit ziet na alle maatregelen. Mocht je nieuwsgierig zijn naar zijn aanpak en hoe zijn woning eruit ziet: zijn woning is open tijdens de Duurzame Huizenroute op 4 en 11 november.

Details
Trefwoorden: