Comfortabel binnenklimaat ongezond?

We zijn bezig onze huizen energiezuinig te maken en krijgen een comfortabel binnenklimaat op de koop toe. We houden rekening met onze gezondheid door te zorgen dat er voldoende verse lucht in de woning is.

Maar is onze gezondheid ook gebaat bij een constante binnentemperatuur?

Er zijn nieuwe inzichten dat blootstelling aan lage temperaturen een positive invloed heeft op ons immuunsysteem (zie de onderzoeken rond Wim Hof (The Iceman). Het ontberen van deze blootstelling kan dus ook een negatieve invloed hebben op ons immuunsysteem. Wat het lichaam niet gebruikt wordt automatisch zwakker. Kijk maar hoe snel je spieren in omvang afnemen na een botbreuk. Het lichaam steekt geen onnodige energie in onderdelen die het niet gebruikt. Als je lichaam door externe factoren warm wordt gehouden hoeft je lichaam dit zelf niet meer te doen. Het gevolg is: minder en ongebruikte haarvaten onder de huid om deze op te warmen. Je merkt dit doordat je het snel koud krijgt. De haarvaten worden actiever en ontwikkelen zich onder invloed van blootstelling aan lage temperaturen.

Een oplossing van Wim Hof is het regelmatig nemen van ijsbaden of iets minder extreem: koud douchen. Ik denk dat dit vraagstuk onderbelicht is en hoor graag wat jullie hiervan vinden.

Reacties

Als je zoals ik erg gesteld bent op comfort, is koud douchen niet echt een optie.... Goede bijkomstigheid van energiebesparen is dat je wel bereid bent wat in te leveren op je comfort, in de vorm van een dekentje i.p.v. verwarming hoger zetten. Maar dat heeft dan weer geen positief effect op het immuunsysteem, denk ik.